28 June 2012

Kegagalan Hari Ini Bukanlah Selamanya

Assalamualaikum my silence readers! :)
Hari nihh datang mood nak berbloging blogging pulak!
Haih,Encikk Hafiz kitaa laa paksaa kitaa blog blog nihh :)
Siapa pulak Encik Hafizz nihh?
Shuhhh,rahsiaaa :)
HEE:D
Okay lupekan pasal Encikk Hafiz tuhh kejap :)
Nanti ada masa kite cerita laaa banyak banyak pasal dia okayy :)
Berbalik kepada tajuk kat atas tuh,mesti ada yang tertanya "Awat,sodihh jo?"
HAHA :D
Act,it's continue for my last entry about Politeknik :)
So mesti dah ramai yang tahu I will futher my studies in Politeknik :)
Based on that,saya dapat banyak respon yang postif dan negatif:)
Tapi kan?
Segala kata cacian yang telah engkau berikan membuatku kosong kosong :P
Sedap tak?:P
Jujur lah,memang down sikit dengan kata kata negatif yang diberikan daripada manusia yang berfikiran cetek dan berakal dangkal nihh,but in other ways saya cube mempositifkan akal kolot mereka yang mengatakan student Poli nihh low class,at the same time nasib baik Encikk Hafiz always on my side :)
Thanksss darl :)
Amboi nak sweet sweeet kat sini pulak :P
Let's continue :)
Saya bukannya seorang yang bodoh bagai lembu dicucuk di hidung oakyy :)
Okay kan dah terkeluar ayat student A+ SPM paper Bahasa Melayu *bangga kejap
Seriusly for those who always thought me in negative ways,please clear your mindset right now,because saya bukanlah seorang yang berfikiran singkat mengenai halatuju masa depan saya okay!
Saya juga seorang yang suka merancang dan berangan untuk mencorakkan kehidupan saya 5 tahun akan datang,10 tahun akan datang,or else for 50 years akan datang!
SEE?
Bak kata orang hidup cuma sekali,kenapa kita tak jadikan kehidupan kita yang sekali ini dipenuhi dengan warna warni  pelangi kehidupan yang indah kan?
Ni antara respon postif dan negatif yang diterima oleh mereka :

NEGATIF:"Alaaa,belajar dekat Poli je?Result okayy,tapi tak layak masuk U eh?"
POSITIF:"Alaaa,belajar dekat mana mana pun sama je kan?Janji niat nak belajar."
NEGATIF:"Eh,poli?Low Class laa,takde orang pandang,kau tunggu U je"
POSITIF:"Alaa,habis poli,masuk U,nanti kau akan ada dua pengalaman berbeza"
NEGATIF:"Tak malu ke masuk poli?Anak orang lain semua masuk U,result setakat 1A je,tapi awak?"
POSITIF:"Eh,masukk jelaa poli,budak poli senang nak kerja taww,sebab diorang ada praktikal :)"


Haaaa,nampak tak?
Macam mane saya nak adapt dengan this situation?
Aku bukan orang bodoh okay *ulang suara!
Macam yang sudah dimaklumkan saya akan sambung ke Diploma Sains Kesetiausahaan(DSK) kan?
Cettt,Diploma jugakk taww :)
Orang yang terkejar kejar nak masuk U tuhh sebab dapat buad Degree terus eh?
*for diploma not for foundation :)
Bangga gilaa samapai nak kena buad kenduri doa selamat 100 hari 100 malam?
HAHA!
Yang bezakan kami tempat belajar je kan?
Kelulusan yang diperoleh sama je kan?
Okayy,mesti guys tertanya tanya kan?
Ada apa dengan DSK?
Boleh jamin masa depan yang cerah ke?
Okayy,mehh nak habaq mai :P
Yang nihh hasil diperoleh melalui survey survey yang dijalankan for a month tawww :)

Bidang kesetiausahaan bukanlah bidang baru dalam sistem pendidikan tinggi negara,bidang ini ditawarkan di universiti tertentu seperti Uitm dan beberapa kolej swasta.
Kesetiausahaan ini ditawarkan melalui program Diploma mahupun Ijazah di mana ia bagi memneuhi jawatan setiausaha dan pembantu tadbir dalam mengendali tugas berkaitan kemahiran pejabat,komputer serta mampu mengendalikan pelbagai jenis dokumentasi dan proses-proses pejabat yang lain.Sekiranya mengambil di peringkat diploma seperti Diploma Sains Kesetiausahaan,pelajar juga boleh menyambung pengajian di peringkat Ijazah lain yang berkaitan seperti Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Sistem Pejabat.

Tujuan Pengajian

  • Bidang kesetiausahaan ini pelajar akan belajar untuk menjadi lebih mahir mengendalikan teknologi untuk menyelesaikan masalah tugas berkaitan pentadbiran pejabat serta surat menyurat dan dokumentasi dalam pentadbiran.
  • Selain itu,belajar kesetiausahaan ini dilatih untuk lebih senang dan biasa berkomunikasi samada secara lisan atau terancang.
  • Selain itu juga,latihan komunikasi secara professional bahasa melayu atau bahasa inggeris di pejabat juga akan dipelajari.
  • Latihan ini juga diterapkan seperti pengurusan masa,menyelesaikan masalah dan latihan bekerja secara berkumpulan mengikut situasi sebenar kerja nanti.


Peluang Kerjaya

Kebiasaannya lepasan pengajian kesetiausahaan ini akan berpeluang bekerja dalam ruang lingkup berasaskan pejabat dan pentadbiran seperti:
  • Pegawai Tadbir
  • Setiausaha Eksekutif
  • Pembantu Tadbir
  • Pembantu Pejabat
  • Setiausaha Peribadi
  • Penolong Peribadi
  • Setiausaha institusi kerajaan atau swasta

Haa okay nampak tak arah tuju saya?
Okayyy tak kesah laa orang nak cakap apaa punn,mulut orang mana boleh tutup selagi belum kena batang hidung sendiri kan?
So setakat ini itu je perancangan untuk mendapatkan segulung Diploma :)
If tergerak hati nak futher Degree,InsyaAllah,jumpa di Universiti :)
Ehh,boleh pulak macam tuh,ikut kata hati bagai :)
HAHA!Ni Fatin lah,apa aja yang takboleh?:P
Sebab ingat lepas grad Dip nak amek kursus perguruan untuk jadi Lecturer or Teacher :)
Itu cume perancangan untuk masa ini :)
Untungnya masuk Poli,nanti Degree futher dekat U,insyaAllah :)
Banyak pengalaman belajar nanti :)
Guys,kau ada?aku ada :)
Nampak tak kaitan tajuk dengan entry nih?
Okayy,saya pun tak nampak kaitannye :)
Kbyee:)
Enjoy Reading :)

Gaya bakal Setiausaha :P


3 comment:

Ridha Afiq said...

Salam. Sis abes diploma ni.. Buat degree pentadbiran awam more kepada diplomat..sbb sy minat nk jadi duta negara.boleh ke?

Diana Sabrina said...

masih belajar lg ke? minat nak jd PA/ Setiausaha? plz email resume kat diana@yayasanwp.org.my

Diana Sabrina said...

masih belajar lg ke? minat nak jd PA/ Setiausaha? plz email resume kat diana@yayasanwp.org.my

 
Dangling Pink Hearts